Därför valde Bykle kommun Civis

– Ett smart verktyg för att nå ut till både boende och stugägare med nyheter och uppdateringar från kommunen, säger kommunikationschef Ole Birger Lien.

I mars 2023 antog Bykle kommun – som första kommun i Setesdal – invånarappen Civis. Nu, knappt tre månader senare, kan kommunikationschef Ole Birger Lien konstatera att satsningen ser ut att bära frukt.

– Bykle har knappt 1 000 invånare, och det är redan runt 300 som har laddat ner appen. Responsen har varit stor och vi har fått mycket positiv feedback.

Fokusera på kommunikation

Många norska kommuner upplever utmaningar med att nå ut till sina invånare med nyheter och information. Bykle har däremot en tydlig ambition att ligga i framkant när det kommer till kommunikation, säger Lien.

– Vi vill ligga i framkant. Det händer spännande saker i Bykle kommun hela tiden och det är viktigt att folk är medvetna om det. Vår hemsida är den primära informationskanalen, men för att nå våra invånare behöver vi även komplettera med andra verktyg.

Och det är just här Civis kommer in i bilden, fortsätter kommunikationskonsulten med över 20 års erfarenhet som journalist i lokalpressen i Setesdal.

– Civis är ett verktyg som passar perfekt in i den offensiva nyhetsförmedling vi söker i kommunen. När jag publicerar en nyhet på hemsidan går det samtidigt ut en pushnotis till alla som följer Bykle kommun vilket gör det otroligt enkelt att följa vad som är på gång i kommunen.

En enkel lösning som når fler invånare

Är du förtjust i fjäll, skidåkning och friluftsliv så känner du säkert till Hovden - det populära vintermålet i Bykle kommun. Med stuggäster och besökare från hela södra Norge, särskilt Kristiansand, Arendal och Grimstad, var Ole Birger Lien mån om att hitta ett sätt att nå fler än bara de som bor i kommunen.

– Vi blev inspirerade av Kristiansands kommun som redan hade antagit Civis. En av fördelarna med lösningen är att användaren kan välja att se uppdateringar från flera kommuner och för en fritidskommun som vår är potentialen enorm, säger han och tillägger:

– Jag tvivlade inte på att Civis kunde vara rätt för oss. Som tur är är kommunchef i Bykle, Karina Sloth, väldigt ambitiös när det kommer till kommunikation, så det var inte svårt att få klartecken för att komma igång.

Han berättar att det var lätt att välja Civis av flera anledningar – bland annat priset.

– Systemet kostar lite att sätta upp, men månadsutgifterna för en liten kommun som vår är minimala. Jämfört med många andra kommunala satsningar i hundratusentals kronor var det inte svårt för Civis att gå vidare, säger Lien.

Efter att Bykle kommun antagit appen har kommunikationsrådgivaren blivit kontaktad av flera andra småkommuner som undrar om lösningen kan vara något för dem.

– Mitt svar var att "det finns inget att undra över!" Civis är något jag kan rekommendera till alla kommuner i det här landet, och för små kommuner är det dessutom nästan gratis att prova.

Bidrar till ryktesbyggande

Bykle kommun ligger högst upp i Setesdal – och vill ligga långt framme, också i bildlig mening. Ole Birger Lien menar att Civis, i kombination med mycket aktivitet på hemsidan, bidrar till att skapa stolthet och engagemang för det som händer i kommunen.

– Vi upplever att många har känslan av att vi försöker vara synliga och proaktiva, och det gör oss ännu mer motiverade att jobba vidare med att kommunicera och få ännu fler användare.

Och målet, det är klart:

– Vi kommer att ha över 1 000 följare på sikt. Plus alla stuggäster förstås.

Läs om Bykle kommun på deras hemsida här.


Vill du ha ett erbjudande på Civis? Kontakta gärna försäljningschef Kristian Aksnes.

Bilden från vänster digitaliseringschef Vidar Johnsen, kommunikationschef Ole Birger Lien och längst till höger rådgivare Eivind Ilje Tveit.

Föregående
Föregående

Civis används i Ljusdals kommun för att säkerställa befolkningens trygghet under den pågående skogsbranden

Nästa
Nästa

Civis samlar alla svenska kommuner i en app